ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Νομός της Καβάλας είναι προσφιλής τόπος τουρισμού για τους Έλληνες και ξένους (κυρίως Βαλκάνιους, Ρώσους και Τούρκους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους) με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής ανοδική πορεία επισκεπτών που ξεπερνούν το 1.500.000 ετησίως.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Νομός της Καβάλας είναι προσφιλής τόπος τουρισμού για Έλληνες και ξένους (κυρίως Βαλκάνιους, Ρώσους και Τούρκους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους) με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής ανοδική πορεία επισκεπτών που ξεπερνούν το 1.500.000 ετησίως.

Εκτός από την καταγάλανη θάλασσα και τις καθαρές αμμουδερές ακτές, την πολύ καλή ξενοδοχειακή υποδομή, τις ποικίλες ιαματικές πηγές ο Νομός Καβάλας είναι και τόπος χριστιανικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Στους Φιλίππους ιδρύθηκε η πρώτη Ευρωπαϊκή εκκλησία το 49 μ.Χ. από τον Απόστολο Παύλο και βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή η Αγία Λυδία, η Φιλιππησία.

Υπάρχουν πολλές παλαιοχριστιανικές μονές και εκκλησίες που διασώζονται.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Πολύ κοντά στη Καβάλα και σε μικρή απόσταση από το Κ.Α.Α. ΛΥΔΙΑ βρίσκεται η αρχαία πόλη των Φιλίππων, στο δρόμο της Παλαιάς Εγνατίας Οδού, ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας με το αρχαίο θέατρο και κάστρο.

Εκεί διεξήχθη το 42 π.Χ. η γνωστή μάχη των Φιλίππων μεταξύ των δολοφόνων του Ιούλιου Καίσαρα και των πιστών στρατηγών της Ρώμης Αντώνιου και Οκτωβριανού με την επικράτηση των τελευταίων.

Η αρχαία Αμφίπολης στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα και επί της αρχαίας Εγνατίας Οδού, αποτελεί σημείο αναφοράς με το ιστορικό μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης και τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας Μακεδονικούς τάφους.

Επιπροσθέτως ένας ακόμα αρχαιολογικός χώρος είναι η Βυζαντινή Ανακτορούπολης στον σημερινό χώρο της Νέας Περάμου.

ΘΑΣΟΣ

Στην Θάσο οι πολλαπλοί αρχαιολογικοί χώροι (Ακρόπολη, αρχαίο λιμάνι, αρχαία αγορά, αρχαίο θέατρο κ.τ.λ.), οι ιερές μονές και τα πολλά μοναστήρια σε συνδυασμό με την υπέροχη ακτογραμμή της, δέχεται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως.

ΚΑΒΑΛΑ

Η Καβάλα, παλαιά αποικία της Θάσου, είναι πλούσια σε μνημεία από τους αρχαίους, Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους καθώς και από την Οθωμανική περίοδο (αρχαία τείχη, φρούριο, Ρωμαϊκό υδραγωγείο κ.τ.λ.). Ευρήματα που φυλάσσονται στο μουσείο της Καβάλας, το Μουσείο Καπνού καθώς και το Ναυτικό Μουσείο που εδρεύουν στην πόλη, κρατούν ζωντανή την ιστορία του τόπου και φέρνουν στην επιφάνεια την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

«Οι Φωτογραφίες είναι ευγενική χορηγία της Π.Ε Καβάλας.»