ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο τμήμα εργοθεραπείας στη Λυδία, στόχος μας είναι η επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα και η επανένταξή του στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον. Μετά από παραπομπή του φυσίατρου και σε συνεχή συνεργασία μαζί του, ο εργοθεραπευτής αξιολογεί και σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης για τον ασθενή. Με επιστημονική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και με την βιωματική προσομοίωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκπαίδευσης, βοηθά τον ασθενή να αναπτύξει και να βελτιώσει δεξιότητες κινητικές, γνωστικές, αντιληπτικές. Τον εκπαιδεύει σε δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης, ώστε να μπορεί να επιτύχει το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας, ανεξαρτησίας και αυτονομίας στην καθημερινότητά του, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής, τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του.

Σύστημα εκπαίδευσης Άνω Άκρων (ARMEO SPRING)

Το παγκοσμίως γνωστό σύστημα εκπαίδευσης άνω άκρων  ARMEO SPRING της εταιρίας Hocoma, συμπεριλαμβάνεται στον εξοπλισμό του κέντρου αποκατάστασης Λυδία. Με την παροχή στήριξης βάρους του βραχίονα, το Armeo Spring επιτρέπει στους ασθενείς, να χρησιμοποιούν οποιεσδήποτε  κινητικές λειτουργίες και τους ενθαρρύνει να επιτύχουν μεγαλύτερο αριθμό κινήσεων προσέγγισης και κατανόησης με βάση ειδικούς θεραπευτικούς στόχους.

Καθώς όλη η δραστηριότητα, κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, βασίζεται στις κινήσεις του ίδιου του ασθενούς, αυτή η επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση  οδηγεί σε καλύτερα, ταχύτερα και βελτιωμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Το Armeo Spring επιτρέπει την εκπαίδευση των χεριών σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον με έξι άξονες περιστροφής. Έτσι δίνει την δυνατότητα στους ασθενείς, να εξασκούν κινήσεις, που είναι σημαντικές τόσο για την πρόοδο της θεραπείας τους, όσο και για την καθημερινή τους ζωή. Το εργονομικό και ρυθμιζόμενο εξωσκελετικό εξάρτημα του Armeo spring, αγκαλιάζει ολόκληρο το χέρι, από τον ώμο μέχρι τον καρπό και αντισταθμίζει το βάρος του βραχίονα του ασθενούς. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες καταγράφουν τις ενεργές κινήσεις και όλες τις γωνίες της άρθρωσης κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Μία εκτεταμένη βιβλιοθήκη με παιχνίδια κίνησης, έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει τους ασθενείς σε βασικές κινήσεις που συνήθως χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Η αλληλεπίδραση από τα παιχνίδια αυτά, δημιουργεί στους ασθενείς κίνητρο για καλύτερη επίδοση, κι αυτό συμβάλλει στην βελτίωση των κινητικών τους ικανοτήτων, οδηγώντας τους σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής.

REHA-DIGIT (Δακτυλιέρα)

Το Reha-Digit συμπληρώνει ένα κενό στην αποκατάσταση του άνω άκρου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές, μετά από χειρουργική επέμβαση χειρός ή στην ορθοπεδική. Το Reha-Digit διεγείρει τους μηχανο-υποδοχείς του χεριού. Η συσκευή  μπορεί επίσης, να εφαρμόζει ερεθίσματα δόνησης και πίεση και μπορεί να μεταβάλλει την ταχύτητα, για να αποκαταστήσει τις αισθητικές και κινητικές δυνατότητες.

Οι ομαλές κινήσεις του  Reha-Digit μετακινούν απαλά και συνεχώς τα δάκτυλα, γεγονός που οδηγεί στη βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς βελτιωμένη λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης, απομακρύνει την συσσωρευμένη λέμφο και οδηγεί σε βελτιωμένη κινητικότητα των δακτύλων αλλά και ολόκληρου του χεριού.

Οι επαναλαμβανόμενες και συνεχείς κινήσεις, αλλά και η απαλή δόνηση του Reha-Digit, μειώνουν την σπαστικότητα στα δάκτυλα. Ο μειωμένος μυϊκός τόνος επιτρέπει μια πολύ πιο ομαλή κίνηση.

REHA-SLIDE

To REHA-SLIDE είναι μία συσκευή εκπαίδευσης των δύο χεριών, για ασθενείς μερικώς παραπληγικούς. H συσκευή αυτή στοχεύει στην αποκατάσταση του βραχίονα των ασθενών με μονόπλευρη βλάβη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, με παράλυση, με τραυματισμό στο κεφάλι, με σπαστική παιδική παράλυση και τραυματισμούς στις αρθρώσεις.

Στην  θεραπεία με το REHA-SLIDE, η επηρεασμένη πλευρά του σώματος  καθοδηγείται από την υγιή, με αποτέλεσμα την επανενεργοποίηση της επηρεασμένης πλευράς του εγκεφάλου μέσω της διέγερσης. H επιπλέον εκπαίδευση μέσω της αμφίπλευρης άσκησης, έχει σκοπό να ενεργοποιήσει την επηρεασμένη πλευρά.

Σε ασθενείς με εγκεφαλικό, το φαινόμενο της αλληλοεξάρτησης των άκρων παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, για να λυγίσει ο αγκώνας, οι ασθενείς κινούν μαζί και την υγιή τους πλευρά, ώστε να διευκολύνουν την κίνησή τους. Για την ισορροπία μεταξύ των θεραπευτικών αναγκών και της προόδου του ασθενούς, η αντίσταση στην κίνηση μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί μέσω ενός ρυθμιστή.